Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți a fost gazda primei ediție a Forumului EUROSFAT 2023: Uniunea Europeană și noi orizonturi, cel mai mare forum de afaceri europene din România care identifică noi orizonturi privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale și ai sectorului privat, experți naționali, tineri, reprezentanți ai societății civile din Bălți și Regiunea de Nord.

În calitate de speakeri au fost Excelența Sa, Cristian Leon Țurcanu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României la Chișinău; Eugen Caras, directorul Direcției Integrare Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene; primarul Municipiului Bălți, Alexandr Petkov și gazda evenenimentului, rectorul Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, Natalia Gașițoi. Dialogul a fost moderat de Iulian Groza, director executiv la Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Forumul EUROSFAT, reprezintă, de 10 ani, un model de succes în conectarea cetățenilor din România cu agenda europeană, fiind un forum de dezbateri între factorii de decizie de la nivel european, național și local, reprezentanții societății civile, ai mediului de afaceri și ai mediului academic. Rezultatele Forumului Eurosfat au fost recunoscute la nivel european, Europuls fiind desemnat câștigător național al Premiului Charlemange pentru Tinerii Europeni pentru Forumul EUROSFAT 2022, cel mai bun proiect de promovare al agendei europene. Un model care va fi implementat în premieră în 2023 și în Republica Moldova.

Forumul EUROSFAT 2023 propune un concept unic pentru un dialog deschis pe axa Belgia – România – Republica Moldova, un exercițiu strategic pentru sectorul public, privat, societatea civilă și mediul academic pro- european. Forumul Eurosfat 2023 se distinge prin câteva inovații-cheie, precum, pentru prima dată va avea o dimensiune locală și se va transforma în seria EUROSFAT Dialogues în câteva orașe din România și Republica Moldova.

Forumul EUROSFAT 2023: Uniunea Europeană și noi orizonturi se desfășoară în perioada 27-30 noiembrie în orașele din țară – #Ungheni, #Chișinău, #CeadîrLunga și #Bălți și este organizat de către Europuls – Centrul de Expertiza Europeana din România și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” din Moldova, cu susținerea financiară a Fundația Soros Moldova , a Uniunii Europene și a Friedrich Ebert Stiftung Moldova, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Institutum Virtutes Civilis, Promo-LEX.

 

Distribuie acest articol